Budavári díszjárőr 4.

Szeptember elsején idén a negyedik alkalommal végeztünk díszjárőr feladatot a budavári Palotánál. A várban rengeteg turistacsoport volt, újoncainknak jó lehetőség volt, hogy a nagy közönség előtti szereplésbe belekóstoljanak.

 

Az útvonal a Görgei szobornál tiszteletadással kezdődött, majd az Oroszlános udvaron át haladt, a Mátyás és a Savoyai szobornál megálltunk, fegyverrel tisztelegtünk.

Utunk levezetett a sikló végállomásához, a Clark Ádám téri Magyarország középcímere mozaikhoz, amely 1880-as dátummal Ferenc József királyi jelmondatát tartalmazza: “Bizalmam az ősi erényben” (Virtuti confido).

A Buzogány toronynál régi ismerősökkel, a Soproni Huszár Hő. Egyesület 9. Nádasdy huszárezred hagyományőrzőivel találkoztunk, természetesen közös fotók is készültek.

A díszjárőr feladat kemény hagyományőrző tevékenység, nyolc órán keresztül menetelünk a kockaköveken, de a látvány és a turisták rajongása kárpótolja a fizikai megterhelést. A várban igény van a látványosságokra, a magyar történelem bemutatására, a külföldi látogatók nagyon nyitottak és érdeklődőek. Csapatunkban többen beszélnek angolul és németül, így a kérdésekre örömmel válaszolunk és a díszjárőr alkalmakra angol nyelvű szórólapot adunk a csoportok vezetőinek, akik legtöbbször fel is olvassák, lefordítják a turistacsoportjuknak. Az érdeklődő nézőknek is mindig adunk bemutatkozó szórólapot, a népviseletben velünk tartó kísérőnk árgus szemmel figyeli, kik a fogékonyak a témára.

Hisszük, hogy nemcsak a magyar történelem e dicső másfél évét mutatjuk be külföldi látogatóinknak, hanem a díszjárőr szolgálat az országimázs és az élményturizmus szempontjából is nagyon fontos tevékenység. A megszámlálhatatlan közös fotó, amelyeket a magyar katonai hagyományőrzőkről készítenek, bejárják a világot, Ausztráliától Argentínán át a Fülöp-szigetekig nagyon sok érdeklődővel beszélgettünk. Úgy érezzük, itt ténylegesen “Hazánkat szolgáljuk”!

FOTÓTÁR

A Buzogány toronynál menetel a csapat, a lovaknál a dobot némítjuk…

Találkozás a Nádasdy huszárokkal

Tiszteletadás a 9. Nádasdy huszárok előtt

Indulás a Görgei szobortól

A Nemzeti Galéria alatti átjárónál

A gyilokjárón