Csatabemutató Zalaegerszegen

Csapatunk is részt vett a szeptember 8-án és 9-én a zalaegerszegi Országos Vadpörkölt és Borfesztiválon, melynek keretében hagyományőrző 48-as csatajelenet is szerepelt a programban.

Szeptember 9-én alakulatunk egy része erősítésként csatlakozott a 47. Zalaegerszegi honvéd zászlóaljhoz. Feladatul kaptuk, hogy a zalaiak állomáskörzetében éppen akkor felbukkant császári sorgyalogságot leküzdjük.

A csatát létszámfölényünk biztos tudatában kezdtük. Azonban a felderítés hiányosságai miatt az ellenséges tüzérségről a roham megkezdése előtt még nem volt tudomásunk. Ez a kezdeti figyelmetlenség kis híján megbosszulta magát. Azonban a pontatlan ellenséges ágyútűz miatt egységünknek sikerült néhány sebesüléssel átvészelni a rohamot és az azt követő visszavonulást.

A sorok rendezése után megállítottuk az időközben ránk támadó császáriakat, akik azt hitték, hogy megtört minket az ágyútűz. Továbbá egy váratlan ellentámadásban sikerült az ágyút is megszereznünk, a tüzéreket pedig foglyul ejtenünk. A megfordított ágyúval azután sikeresen ritkítottuk az ellenfél sorait. Végül egy magyaros rohammal a maradék ellenséget is szétszórtuk. Így a feladatot a helybéli lakosság legnagyobb megelégedésére sikerrel végrehajtottuk.

(Kállay Attila honvéd beszámolója)

Fotók: Seres Péter (Zalaegerszeg)