Budavári díszjárőr szolgálat

Hagyományőrző csapatunk 2023. október 23-án 12:00 és 18:00 között a Várkapitányság felkérésére a Budavári Palota-negyedben gyalogsági díszjárőr szolgálatot teljesített.

Az 1848/49-es Szabadságharc honvéd gyalogságát megjelenítő hagyományőrzőink díszjárőr szolgálatának kiindulópontja a Királyi Lovarda volt, ahol az emeleti öltöző állt rendelkezésünkre.

A Főőrség épülete mellett, a Stöckl-lépcső előtt kialakítottunk egy tüzérségi pontot, ahol Gábor Áron ágyújának 2/3-os kicsinyített mását mutattuk be a nézőknek. Az ágyút mozdonnyal együtt jelenítettük meg, mellette gyalogságunkat és tüzérségünket bemutató rollupokat állítottunk ki és egy bemutató asztalon eredeti fegyvereket és egy 3D-s modellkatonákat tartalmazó terepasztalt is felállítottunk.

12:00 órától indult a Palota-negyed területén menetelő díszjárőr egységünk, érintve a kiemelt látványosságokat, a Csikós udvart a Lovardával, a Főőrség épületét, az Oroszlános udvart, a Mátyás kutat és az átjárón keresztül a Savoyai szobrot és a Halászó gyerekek szökőkutat.


A szobroknál, kiemelt látványosságoknál megállva lehetőséget adtunk a turistáknak fotózásra, nagy örömmel készítettek közös képeket velünk. Mindenhol kedvező fogadtatásunk volt, a mosolygó turisták élvezték megjelenésünket, a dobpergést, a katonadalokat, a szuronyok csillogását és a fotózkodásnál több nyelven is kommunikáltunk velük.

A 12 fős honvéd díszjárőr egységünk útvonala és sebessége, a megállási pontok megfelelően voltak tervezve, egy kör 45- 50 percet vett igénybe.  3 fiatal zenész, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia volt vonós zenészei is velünk tarottak, a toborzónál és a menetben is húzták a katonadalokat, igai 48-as hangulatot teremtve.

A Főőrséghez beérkezve minden alkalommal toborzót tartottunk a gyerekek részére, kardos verbunk bemutató után toboroztuk és kis kiképzést tartottunk a gyerekeknek, amelyhez papírcsákót, fakardokat és fapuskákat kaptak. A gyerekek nagy lelkesedéssel álltak be a toborzóba, a résztvevők a papírcsákókat megkapták ajándékba.

További fotók