Díszőrség a Stefánia Palotában

A szabadságharc olyan örökséget hagyott ránk, amit oltalmazni, ápolni mindig becsületbeli kötelesség – fogalmazott Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára március 12-én, kedden az 1848-49-es forradalom évfordulója alkalmából a Magyar Honvédséggel együttműködő társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségen a fővárosban. Az ünnepségre érkezőket zászlóaljunk két díszőre fogadta a bejáratnál.

Az államtitkár a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban megtartott ünnepségen elmondta: a magyar történelem legszebb, egyben legismertebb fejezete az 1848-49-es forradalom és szabadságharc. A polgári átalakulásért vívott harc hősiessége máig érvényes, nemzeti céljai eleven erőként élnek és hatnak nemzedékről nemzedékre. „Március 15-e olyan ünnep, amellyel minden korosztály, minden társadalmi réteg azonosulni tud, mert 171 évvel ezelőtt az egész nemzethez szóltak a márciusi ifjak, s később a szabadságharc katonai és politikai vezetői egyaránt” – fűzte hozzá. Az államtitkár szerint, visszatekintve a 171 évvel ezelőtti eseményekre, kijelenthető, hogy a forradalomnak mind a mai napig ható üzenete van, s azt nem halványította el az évek múlása.

„Ez a nap a későbbi társadalmi felemelkedés kezdete, a modern kor eljövetelét hirdető ünnep, ilyenkor tettekben és lélekben is tisztelgünk mindazok előtt, akik akkor és azóta is képesek és készek a haza szolgálatába állítani a saját teljesítményüket, s ha kell, életüket is áldozni érte” – mutatott rá Kádár Pál. 1848-ban új ország született, ahol a nemesség, a polgárság, a parasztság és a honvédek közös összefogásával fektették le a modern, polgári Magyarország alapjait. A márciusi ifjaknak sikerült felébreszteni a nemzeti egységet, közösséggé varázsolni az egymás mellett élő társadalmi csoportokat, s ez az igazi üzenete, illetve eredménye 1848 szellemiségének.

Forrás, fotó, videó: honvedelem.hu