Doni Hősök és Kitörés Emléktúrák

Doni Hősök Emléktúra – 2022.01.29.

Hagyományőrző csapatunk minden évben egy emléktúra keretében megemlékezik a Doni Hősökről. Gyalogtúránk a Budakeszi Temető II. Világháborús Emlékművétől elvezetett minket a Júlia-majori katonasírhoz, majd a Naphegyi katonasírokhoz, ahol rövid imával megemlékeztünk egyik legsúlyos nemzeti tragédiánk áldozatairól. Egyesületünk tagjai mellett ismerőseink és a Nagy Sándor József Gimnázium több diákja is velünk tartott a Budai hegyekben az emlékező 10 km-es túrára.

Mint ismeretes, az 1943. január 12-ét követő hetekben a nagy erejű szovjet támadás következtében súlyos veszteségek érték a Don mentén állásban lévő Magyar Királyi II. Honvéd Hadsereget. A személyi állomány fele elesett, eltűnt, fogságba esett, vagy megsebesült. Ma már a Doni Hősök Emléktúrák elsősorban a katonák hősies helytállására hívják fel a figyelmet, hiszen a túlerő, a zord időjárás és a körülmények ellenére a személyi állomány jelentős része hazatért. A mára mozgalommá vált emlékmenetnek fontos üzenete, hogy a hazatért katona is hős!

Képtár itt található

Kitörés Emléktúra – 2022.02.11.

A Kitörés Emléktúrát minden évben a napján tartjuk és sötétben térünk vissza a kiindulási helyhez. Az 1945. februári Kitörésben részt vevő, hősi halált halt magyar honvédekre emlékezünk, túránk a Budai-hegyekben található katonasírokhoz vezet.

1945. február 11-én este 8 óra körül indultak meg a magyar és német csapatok a többszörős körgyűrűvel lezárt Budavárból, hogy az orosz vonalakat áttörve eljussanak a Mány térségében lévő saját vonalukig. A közel 45 ezer katona, akik fele magyar volt, már a Széna és Széll Kálmán térnél félelmetes golyózáporba került, a szovjetek felkészülve várták őket. A budai utcákon, majd a Buda-hegyeken átvergődő seregből hozzávetőleg 700-an érték el a magyar-német vonalakat. Ez azt jelentette, hogy közel 44 ezer katona volt az elesettek száma! A kitörés elkerülhetetlen volt, mindenki tudta, mi vár a megadás után a szovjetek által elfogottakkal, a várban maradt sebesületeket is lángszóróval végezték ki. A kitörő magyar katonák a hazát védték, parancsot teljesítettek, kötelességünk méltó módon megemlékezni róluk.

Az idei túránkra is szép számban érkeztek diákok, a Nagy Sándor József Gimnáziumból 10 fő és a kispesti Szász Ferenc Technikumból is érkezett diák a túrára, így több mint huszan vágtunk neki a 11 km-es útnak. A katonasíroknál meséltünk a diákoknak a Kitörésről és közösen imádkoztunk a sírhelynél. A túra szép időben, jó hangulatban telt.