Egy nap a honvédelemért

A MATASZ Pest Megyei Szervezete iskolák részére már közel 10 éve rendszeresen tartott – „Egy nap a honvédelemért” c. program keretében 2019. március 29-én a budakeszi sportpályán tartott bemutatót a Budai 2. Honvédzászlóalj.

A Honvédelmi Sportszövetség által megfogalmazott célok elérése mellett a program az 1848-49-es szabadságharcról is szeretett volna megemlékezni.

A rendezvény fővédnökének Szabó István úr, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Államtitkára volt. A rendezvényen a budakeszi Széchenyi István Általános Iskola minden tanulója és pedagógusa részt vett (988 fő). A programot a hagyományőrző bemutató nyitotta meg, csapatunk a veresegyházi 34. Davidovich Sorgyalogezred hagyományőrzői ellen egy csatabemutatót is tartott.

A bemutatónk a következő elemekből állt:

1. A szabadságharc honvédserege kiállításának, felfegyverzésének története
2. A honvéd katona bemutatása: egyenruha, felszerelés, fegyverzet – a kovás és gyutacsos puska működése
3. A magyar sorozású sorgyalogezred (34. Davidovich) bemutatása
4. A tüzérség bemutatása – az ágyú töltése, lövés élesben, tisztítás
5. A szabadságharc toborzása – toborzótánc (Jánosi Attila)
6. Diákok (5-8 osztályos fiúk) betoborzása – alaki kiképzés: fordulások és menetelés betanítása dobszóra
7. A toborzást császári katonák feltűnése zavarja meg. Felderítés – tűzpárbaj – ágyúlövések – a gyalogság összecsapása – szuronyharc – győzelem – örömünnep
8. Díszmenet, a diákok beállása a menetoszlopba

Az ezt követő versenyfeladatokat 8+2 fős csapatok teljesítették, míg a többiek, illetve a versenyben már szerepelt résztvevők, változatos feladatokat, gyakorlatokat végeztek a versenyterületen kívül. Itt ügyességi játékok, airsoft, légfegyveres és lézeres lövészet, íjászat gyakorlása mellett katonai fegyverekkel ismerkedhettek a fiatalok.

A Honvédelem.hu cikke az eseményről