Gyalogsági kiképzés és Honvédbál Zalaegerszegen

MHKHSZ Kiképzés Zalaegerszeg

2017. november 11-12-én, Zalaegerszegen tartotta a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség gyalogsági és tüzérségi elméleti és harcászati kiképzését. A kiképzési hétvége a 2018-ban elvégzendő elméleti és harcászati gyakorlati minősítő vizsga elvárásainak bemutatására és a tavaly elvégzett feladatok átismétlésére is szolgált.

A hosszú hétvége számunkra már csütörtökön este megkezdődött, akkor érkeztek meg hozzánk székely barátaink, a Málnásfürdői 85. Honvédzászlóalj hagyományőrzői. Pénteken ugyanis Budavárban a Palotánál az ő egységük végezte a díszjárőr feladatot, amelyhez kisegítettük őket némi felszereléssel és örömmel láttuk őket vendégül. A járőr feladat egyben felkészülés is volt számukra a szombati alaki és küllemi minősítő alapvizsgára.

A résztvevő csapatok fele már pénteken este megérkezett a zalaegerszegi Teleki Blanka Kollégiumba és kihasználták az időt eszmecserére és a felszerelés rendbe tételére. Székely barátaink olyan becsületesen készültek a vizsgára, hogy még éjjel egykor is a puskákat és szuronyokat fényesítették!

MHKHSZ Kiképzés Zalaegerszeg

A szombati reggeli után a parancsnoki értekezlettel kezdődtek az események, amelyen a jövő évi fő gyalogsági és tüzérségi programokat egyeztettük. Az értekezlet alatt a minősítő vizsgára készülő csapatok gyakorolhatták az alaki mozgásokat a vizsga helyszínén. Időközben beérkezett a többi csapat is, így elkezdődhetett az elméleti oktatás. Székely Tibor elnök úr köszöntötte a gyalogság és tüzérség képviselőit, majd Grubits Róbert fegyvernemi és koordinációs alelnök úr bemutatta a komplex minősítő rendszert. Az elméleti vizsga rendszerét Berlinger Gábor gyalogsági törzstiszt szemléltette és gyakorlati útmutatót is adott a szövetség honlapján elérhető történelmi és felszerelési gyakorló tesztekről, amelyek kitöltésével fel lehet készülni az elméleti vizsgára. Farkas Tibor tüzérségi törzstiszt és Csánicz Barnabás pirotechnikus biztonságtechnikai előadásán megismerhettük a legújabb, a hagyományőrzőket érintő pirotechnikai jogszabályokat és tájékoztatót kaptunk a rendezvények szervezésével kapcsolatos teendőkről és a fegyverhasználati lehetőségekről.
Az elméleti oktatás után tábori misét tartott az állománynak Markovics Milán Mór százados, tábori lelkész. Az épület előtti parkban felsorakozott fegyelmezett hagyományőrzők számára lelki feltöltődés volt a felemelő szertartás.

Ebéd után kezdődött a minősítő vizsga, amelyen a Málnásfürdői 85. Honvédzászlóalj Székelyföldről érkezett a vizsgára és sikeresen teljesítették a küllemi és alaki elvárásokat is. Ezzel ők lettek az első határon-túli csapat, akik az MHKHSZ minősítő vizsgáját teljesítették! Ezúton is gratulálunk székely bajtársainknak!

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség gyakorlatoz…

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség gyakorlatozott Zalaegerszegen (Összefoglaló rövidfilm)A vendéglátó zalai 47-esekhez Budapestről, Békéscsabáról, Kecskemétről, és Veresegyházról is érkeztek hagyományőrző katonák, a zalaiakkal együtt összesen mintegy kilencvenen vettek részt a felkészítő gyakorlaton.

Közzétette: NOAR Visuals – 2017. november 16.

 

A vizsgák után a menetoszlopba összeállt gyalogság dobszóval indult el a Vizsla Parkba, amely a harcászati gyakorlatozás helyszíne volt. A kiképzést Bója Lajos őrmester vezette és a 2018-ban megrendezendő harcászati gyakorlati vizsga tervezett elemeinek begyakorlását végeztette a hagyományőrző katonákkal. A gyakorlatozás végén egy kisebb csatajelenet is kerekedett, a domb tetején felállított ágyúnk elfoglalása volt a feladata a honvéd csapatoknak, amelyet természetesen a sorgyalogság is védett.

Több ágyúlövés és puska sortűz után szuronyrohamra került sor, a létszámarányok alapján nem volt kétséges a honvéd oldal győzelme. Csapatunk nagyobbik része tüzérként az osztrák oldalon állt, és Pákozd után most újra összecsaptunk “saját magunkkal”.

A csata után ismét menetoszlopot alakítottunk és a Polgármesteri Hivatal érintésével a Csány szoborig vonult a hadoszlop, ahol koszorúzással tisztelegtünk a szabadságharc vértanú minisztere, kormánybiztosa előtt.

A nap fénypontja az 1. Honvéd Bál volt, amely a Kölcsey Ferenc Gimnázium aulájában került megrendezésre. A 47-es Zalai Honvédzászlóalj kezdeményezése, miszerint a huszárbálok mellett a honvédek is megmutassák, hogy tudnak bált szervezni, telitalálatnak bizonyult. Hihetetlen energiával szervezték az eseményt, minden apróságra figyeltek és mindent megtettek, hogy a közel 200 fő tökéletesen érezze magát. A zalai honvédek feleségei és lányaik, akik többsége markotányosként a csatákba is elkísérik uraikat, egész este a vendégek jó hangulatára vigyáztak. A báli menüsor igazi kulináris élvezet volt, a kulturális műsor színvonalas és csodálatos volt, a tánczene mindenki ízlését kielégítettem hajnalig ropták katonák, civilek egyaránt. A büféhelyiségben nótázás és néptánc is párhuzamosan zajlott, mindenki jól érezte magát, aki részese lehetett a történelmi első honvédbálnak. Székely Tibor elnök úr köszöntőjében célzott arra, hogy ettől kezdve 100 évig a zalai csapatnak meg kell szerveznie évente a bált, úgy gondolom, aki ott volt, egyetért vele: már most várjuk a jövő évi eseményt!

MHKHSZ Kiképzés Zalaegerszeg
Vasárnap a fergeteges báli hangulat kipihenése után a városi lőtérre vonultak a csapatok, ahol zalai barátaink megrendezték az I. Hertelendy Kálmán elöltöltős emlékversenyt. A lőverseny megnyitója ágyúlövéssel kezdődött, majd az engedéllyel rendelkező saját elöltöltős puskáikkal versenyeztek a hagyományőrzők. Otthonról hozott saját készítésű ólomgolyók kerültek a puskacsövekbe és az 50 méterre kihelyezett céltáblákra céloztak a honvédek és sorgyalogosok. A záróünnepség is természetesen ágyúszóval kezdődött és a nyertesek (az elöltöltős kategóriában elhoztuk az első és harmadik helyet) nyakukon érmekkel állhattak fel a dobogóra.
Csodálatos két napot élhettünk át Zalaegerszegen! A Zalai 47-es Honvédzászlóalj tagjai mindent megtettek a rendezvény sikeréért, példát mutattak összefogásból, bajtársiasságból, precizitásból.

Köszönjük Zalai Barátaink! Erőt, tisztességet!