Hatvani csata

Hatvani csatabemutató 2019

Hatvan város önkormányzata minden évben felkéri a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséget, hogy a hatvani csata emlékére a tiszteletadásokat és a csatabemutatót szervezze meg. A Budai 2-esek idén 12 honvéddel és 3 tüzérrel vettek részt az ünnepségeken és az ütközeten.

Hatvani csatabemutató 2019

Reggel a Hatvani Népkertben összeállítottuk a gyalogsági menetoszlopot, melyet csapatunk vezetett fel a Hatvani Polgármesteri Hivatal elé, ahol emléktáblát emléktáblát avattunk Zygmunt Miłkowski tiszteletére. Az ünnepség után a temetőbe vonult a menetoszlop és a 48-as emlékmű körül állt fel a gyalogság. A két díszőrt csapatunk adta, a díszsortüzet a kecskeméti honvédek végezték el. A koszorúzások után díszmenettel távoztunk, buszokkal vittek vissza minket a Népkertbe, ahol várta a sereget az ebéd.

Hatvani csatabemutató 2019

Délután gyakorlás következett, közben a tiszti kar bejárásra indult, a csatatervet beszélte át. A csatabemutató magas színvonalú (itt csak a szövetségi csapatok vehetnek részt), látványos pirotechnikai elemekkel tarkított, jó hangulatú harcz volt, a nézőknek nagyon tetszett. Csapatunkban több újonc is szerepelt, néhol túl kemények is voltunk, a harc hevében levittünk a földre több császári katonát.

Hatvani csatabemutató 2019

A csata a szokásos módon három sortűz-szuronyharc-visszavonulás elemmel zajlott, közben a lovassági támadásoknál gyalogsági négyszöget képezve védekeztünk.  A csatabemutató végén díszmenettel köszöntöttük a nézőket.

Fotótár (Pető István és Tarján Tamás)

Fotók a csatáról (Facebook – Pető István)

A HEOL beszámlója

A Hatvan Online cikke