Honvédek a Huszárakadémián

Csapatunkat három fővel képviseltük a “Bálványosi” Huszárakadémián, amely idén Sepsiszentgyörgy mellett az árkosi Szentkereszty kastélyban került megrendezésre a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezésében. A XI. Huszárakadémiára hagyományosan idén is a Szegedi 3. Honvédzászlóalj hagyományőrzőivel érkeztünk közösen, így 8 fővel képviseltük az anyaországi honvéd csapatokat.

A színvonalas előadássorozat minden évben hasznos ismereteket nyújt minden hagyományőrzőnek, nemcsak huszáros témákkal, hanem komoly hadtörténelmi előadásokat is meghalgathattunk.

A történelmi előadások között Prof. Dr. Csikány Tamás ny. dandártábornok az Erdélyi 2. Huszárezred, Préda Barna a Székely Hadosztály, dr. Kádár László h.ő. huszár alezredes Székelyföld a XVIII. századi történetéről, Csontos János h.ő. huszárkapitány pedig a debreceni 2. Huszárezred 1867-1918 világháborús történetéről és ennek hagyományőrzéséről tartott izgalmas előadást.

Huszáros témákban v. Nagy Zoltán h.ő. huszár hadnagy és Kádár Barna lovas szakedző, fogathajtó bajnok tartott előadást.

Farkas Tibor h.ő. százados, az MHKHSZ alelnöke és Berberovits István h.ő. tüzér hadnagy, fegyvermester és tűzszerész a XIX. szd. mindhárom fegyvernemének fegyvereiről tartott fontos előadást.

Legnagyobb várakozással természetesen küldöttségünk előadásait vártuk. Őrmesterünk, v. Horváth Domokos édesapja dr. Horváth Ferenc tartalékos zászlós hagyatékának emlék fotóalbumát feldolgozva tartott érdekes előadást a Hadik huszárok küzdelmeiről a szovjet-orosz fronton.

A Szegedi 3. Honvédzászlóalj csapata Dr. Vass László h.ő. honvéd ezredes vezetésével pedig látványos bemutatót tartott az 1848/49. évi szabadságharc erdélyi hadjáratairól. A csapatok mozgását a térképen mozgatva szemléltették a hadi eseményeket és Bem tábornok zseniális hadvezetését Erdély felszabadításáig.

A Huszárakadémia természetesen nemcsak az előadásokról szól. Fontos a vasárnapi Istentisztelet és az állománygyűlés is, ahol átadásra kerülnek az erdélyi csapatok előléptetései és kitüntetései is.

A szombat esti tiszti gyűlésen pedig összeállításra kerül az erdélyi hagyományőrző közös programterv, utána pedig a hajnalig tartó nótaest a huszár hagyományok fontos részét, a huszárdalok felelevenítését segíti.

Kapcsolódó beszámoló (MHKHSZ): magyarhuszar.hu/hir/xi-balvanyosi-huszarakadamia