Honvédelem napi megemlékezések

Honvédelem Napja - díszőrség

A Honvédelmi Minisztérium honvédelem napi megemlékezésein május 17-én a Honvéd Emlékműnél és a Görgei szobornál, majd május 18-án a Görgei-síremléknél a Fiumei sírkertben a Budai 2. Honvédzászlóalj hagyományőrző honvédjei álltak díszőrséget.

A szabadságharc egyik legnagyobb honvédsikerének, Budavár 1849. május 21-ei visszafoglalásának emlékére emelt Dísz téri honvédszobornál tartottak megemlékezést és koszorúzást. Az eseményen – amelyen részt vett Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök is – Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes mondott ünnepi beszédet, melyben rámutatott: Buda visszafoglalása nem csak a hadisiker okán volt különösen jelentős esemény, hanem azért is, mert a 170 esztendővel ezelőtt alakult Magyar Honvédség katonái ekkor bizonyították be igazán, mennyit érnek. „Egy olyan hadseregben szolgáltak, amely abban a lázasan forrongó másfél esztendőben nemzetünk, sőt Európa legjobbjait tömörítette, amely újoncból harcedzett, hátrálóból ellentámadó, lenézettből példaértékű lett 1849 tavaszára” – mondta a miniszterhelyettes.

Honvédelem Napja - díszőrség

A megemlékezés a Várban, a Fehérvári rondellán álló Görgey-szobornál koszorúzással folytatódott, majd az Esztergomi rondellán ért véget, ahol katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót a hagyományőrzők ágyúlövéseivel. A Budai 2. Honvédzászlóalj részéről a díszőrségben Horváth Domokos őrmester, Szabó Péter főtüzér, Kaczúr László honvéd és Savanyai Imre honvéd vettek részt.

Honvédelem Napja - díszőrség

A honvédelem napja alkalmából tartott megemlékezést a Honvédelmi Minisztérium május 18-án, pénteken a Fiumei úti sírkertben lévő Görgei-sírnál. Az eseményen részt vett Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök is. A Görgei-síremléknél a honvédelmi tárca, a honvédségi és társadalmi szervezetek, valamint a Görgei-család képviselői emlékeztek. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nevében Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök és Papp Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály vezetője helyezett el koszorút.

Honvédelem Napja - díszőrség

Görgei sírhely

Szöveg, fotók, videó: honvedelem.hu