Huszárakadémia Székelyudvarhelyen

2017. január 28-29-én Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Gimnázium Kollégiumának dísztermében tartották meg a X. Huszárakadémiát. A kétnapos rendezvényen történelmi, illetve a lótartással, vívással és a huszárok szerepével kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg a Kárpát-medence minden részérből érkező katonai hagyományőrzők. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséget  Márton Zsolt, nemzetközi törzstiszt , Nagy József, a Somogyi Huszárok kapitánya,  Dr. Vass László honvéd ezredes és Berlinger Gábor hadnagy, gyalogsági törzstiszt képviselte.

Az erdélyi és magyarországi résztvevőket házigazdaként Dakó Tibor, a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred kapitánya köszöntötte. Reményét fejezte ki, hogy mindenki számára hasznos lesz a két napig tartó 10. Huszárakadémia, ahol egyebek mellett a történelmi, lótartással és vívással kapcsolatos előadásokat, vetítéseket is tartanak.

„Úgy gondolom, hogy a magyarság katonai múltjának a köztudatban tartása, a huszárok testvéri összetartozása, illetve a mostani rendezvény szorosan kapcsolódik a magyar identitástudat megőrzéséhez, ami a nemzeti felemelkedés egyik fontos eleme” – jelentette ki az akadémia megnyitóján Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere. Szerinte a huszár hagyományőrzés azt jelenti, hogy még mindig fontos számunkra a magyarságunkhoz való ragaszkodás, a lovak iránti rajongás, a „férfias tartás és kitartás”, a család és az isteni értékek. Fontosnak tartotta, hogy ezen hagyományokat továbbadjuk az elkövetkező nemzedékeknek. „Huszárnak lenni, példaképet jelent” – fogalmazott. Hozzátette, napjaink hagyományőrzői, azért is tiszteletet érdemelnek, mert nem kevés pénzt áldoznak korhű öltözetük megvarratására, fegyvereik beszerzésére, lovaik tartására, valamit sok időd fordítanak arra, hogy ez a tradíció ne merüljön feledésbe.

Az erdélyi hagyományőrző csapatok nevében Miholcsa József alezredes szólalt fel, aki egyben az akadémia egykori megálmodója is. Kijelentette, nagyon lényegesek az előadások, de elsősorban az egymással való találkozásért jött el mindenki. Úgy véli, a 21. században nehéz a huszárok régi elveit követni – Isten, haza, család –, mivel Erdély elveszett, sokan nem hisznek Istenben és a válások is gyakoriak, de meg kell próbálni. „Mi maradt a huszároknak? Csak a becsületük” – fakadt ki.

Márton Zsolt, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség nemzetközi összekötő tisztje örömét fejezte ki a nagy számú jelenlévőért. Kiemelten büszke volt arra, hogy a Magyar Koronaőrség néhány tagja is eljött a rendezvénye. Nagy József somogyi huszárkapitány kijelentette, példaértékűek a székely hagyományőrzők, ők maguk nagyon sokat tanulnak tőlük.

A főként a huszárság számára összeállított előadásokkal és gyakorlatokkal párhuzamosan a székelyföldi honvéd gyalogság és tüzérség részére Dr. Vass László ezredes és Berlinger Gábor hadnagy tartott előadást és gyakorlati útmutatót az MHKHSZ gyalogsági alaki és küllemi minősítő rendszeréről és levetítették a novemberi vizsga kisfilmjét. Magyarországról a Budai 2. Honvédzászlóalj, a Szegedi 3. Honvédzászlóalj, a Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesülettől, a Hódmezővásárhelyi Pálffy Huszároktól is érkeztek résztvevők.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével  Ócsai Géza László, a Magyar Koronaőrség alezredese két koronaőr kíséretében.  Varga Zoltán Lajos zászlós, Gróf Attila palotaőr szakaszvezető a Koronaőrség szolgálati szabályzata alapján gyakorlati kiképzést is vezettek a huszárok bajtársaknak. Nagyon színvonalas előadásokat hallhattak a résztvevők: többek között Dr. Egyed Ákos akadémikus (Kolozsvár), Dr. Csikány Tamás professzor (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), és Kádár Barna (Székelyudvarhely) és dr. Süli Attila hadtörténész.

Dakó Tibor, a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred kapitánya így értékelte a X. Huszárakadémiát: “Talán a leghitelesebb értékelés a résztvevők értékelése, akik közül sokan a tíz, eddig megszervezett Akadémia közül a legjobbnak nevezték az ideit. Ez számomra nagy elégtétel a fárasztó szervezés után, mely erőt ad és feltölt a további “csatákra”, hiszen a ‘”háborút” még korántsem nyertük meg!”

 

 

Forrás: Székelyhon.ro, MHKHSZ

Kapcsolódó beszámolók:

10. Huszárakadémia Székelyudvarhelyen (szekelylovas.ro)

Tartalmas hétvége, huszárosan (erdelyilovas.ro)