Ludovika Fesztivál

Idén tizedik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MH Ludovika Zászlóalj a nagyszabású Ludovika Fesztivált. A hagyományoknak megfelelően, a Száznapos ünnepség részeként vette kezdetét a program május 11-én, amelyen Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott beszédet.

A rendezvényen statikus és dinamikus programok várták a fővárosi Orczy-parkba látogatókat. Egyesületünk szervezte az 1848/49-es szabadságharc hagyományőrző bemutatóját, amelyet zászlóaljunk az MHKHSZ több tagegyesületével közösen tartott meg.

Ludovika Fesztivál – a 48-as honvédsereg bemutatása

A rendezvény eredete 1924-ig nyúlik vissza, ekkor kezdték el ünnepelni az akkori honvéd tisztjelöltek avatásáig tartó száz napos időszak kezdetét. Napjainkban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szervezi a programsorozatot, az ünnepi sorakozót pedig a zászlóalj rendezi meg.

Az egyetem főépülete előtt gyülekezett hatvanegy végzős hallgatót Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntötte. „Száz nap múlva, a nagy nyilvánosság előtt tesznek majd esküt, hazánk, nemzetünk, az ország állampolgárainak védelmében. Ezen túlmenően, arra is felesküsznek, hogy a legjobb tudásuk szerint szolgálják hazánk érdekeit, szeretteink biztonságát” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az egész napos fesztiválon a honvéd és császári gyalogság közös sátortábornál állomásozott, bemutatva a korszak tábori életét.  A főprogram részeként 12:30-tól tartottuk meg egy órás bemutatónkat. A csatajáték előtt röviden bemutattuk a lovasság, gyalogság és tüzérség magyar és császári katonáinak egyenruháját, felszerelését és fegyverzetét, majd egy korabeli toborzót is szemléltettünk Jánosi Attila hő. őrvezető kardos verbunkjával.

A toborzó alatt a lovasság, tüzérség és a császári gyalogság elfoglalta helyét a sátrak között füves téren, ahol kicsit szűkös volt a hely, de még éppen megvoltak a biztonsági pirotechnikai távolságok.

A csatajáték a lovasság összecsapásával kezdődött. Elsőként a két parancsnok párviadalát láthatták a nézők, majd a 4 huszár és 4 vértes fésűben csapott össze, amely a helyszűke miatt igazi bravúr volt. A magyar huszárok kiszorítása után a vértesek a magyar gyalogságra támadtak, honvédjeink gyalogsági négyszöggel védekeztek. A többször megbontási kísérlet után a magyar huszárok visszatértek és felszabadították a gyalogságot.

A lovasság hátravonulása után megkezdődött a tüzérségi párviadal, a két-két magyar és császári ágyú 3-3 lövést adott le. A gyalogság ekkor a honvéd vadászokat küldte ki felderítésre, majd beérkezésük után elindult a gyalogsági arcvonal, 3-3 sortűz leadása után szuronnyal csaptak össze a sorgyalogsággal, majd visszavonulás következett.

A következő támadásnál hasonlóan 3-3 ágyú, majd puskasortűz, nagyobb szurony közelharc, ismét visszavonulás, majd a harmadik, mindent eldöntő támadás következett, amely végén a császáriak megadták magukat. A nézők, főként a gyerekek nagyon élvezték a kis helyen, látványos hang, füst és lőpor illattal vegyített csatéren bemutatott korhű csatajátékunkat.

A csatabemutató végén díszmenetre álltunk fel és a sátrak előtt álló rengeteg néző előtt végigvonultunk, hatalmas tapsot kaptunk. A bemutatón a következő egységek vettek részt:

Budai 2. Honvédzászlóalj Budakesziről
Nagykátai Honvédtüzér Alapítvány
Dunaalmási Honvéd Vadászok
32-es Gyalogos Kompánia Hagyományőrző Egyesület Budapestről
Bonyhádi Nemzetőrök császári sorgyalogosként
1-ső Hatfontos Gyalogüteg Budakesziről
Váci Honvéd Nyargaló Tüzérek
Dabasi Hagyományőrző Honvédtüzér Közhasznú Alapítvány, császári tüzérségként
Váci Császári Tüzérség
Isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület
Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete, császári vértesekként

FOTÓTÁR