Nemzeti Ünnep Pátyon

Március 14-én Pátyon vettünk részt a Nemzeti Ünnep tiszteletére összeállított programunkkal. Sajnos az ukrán háború miatt morális okokból a csatabemutató elmaradt, de gyalogságunk és tüzérségünk teljes létszámmal megjelent Pátyon és az újonnan alakult Pesti 1. Honvédzászlóalj 4 tagja is csatlakozott hozzánk.

A Széchenyi téren vártuk a Művelődési Háztól az ünnepség végén zenakari felvezetéssel érkező helyi polgárokat és a sok gyereket, akik kíváncsiak voltak a felsorakozott honvédjeinkre. Az elhelyezkedés után tettünk egy kört és bevonultunk, felállltunk a szobor előtt és a himnuszt elénekelve tisztelegtünk a 48-as forradalom és szabadságharc emléke előtt.

A tisztelgés után parancsnokunk, Berlinger Gábor százados röviden mesélt zászlóaljunk történetéről, bemutatta a honvéd gyalogos katonát és fegyverzetét, majd Szabó Péter főtüzér a tüzérség működéséről beszélt.

A bemutatók után Jánosi Attila, csapatunk zászlósa vett át a szót, elmesélte a toborzás történetét, majd kardos verbunkot mutatott be. A gyerekeket közben betoboroztuk, játékos verbunk, majd alaki foglalkozás következett, a pátyi fiatalok nagyon aktívak és ügyesek voltak.

Toborzótánc a fiatalokkal

A műsor végén tartottunk még egy kis harcászati bemutatót is, a szuronyroham nagyon tetszett a közönségnek.

Honvéd szuronyroham

Honvéd bemutató (felkészülész), videó: Heim Sándor

A program után íjász bajtársaink láttak minket vendégül, a marhapörkölt kiváló volt, a szép nap tökéletes zárása volt.

Fotók: Kígyós Lajos

Képtár (Berlinger Dorottya fotói)