Pákozdi csatabemutató

Pákozdi csatabemutató
Pákozdi csatabemutató

Zászlóaljunk idén is részt vett a Pákozdi Katonai Emlékpark rendezvényén. Honvéd csapatunk 8 katonával, tüzérütegünk 3 tüzérrel érkezett. A Honvéd Emlékmű koszorúzásán katonáink álltak díszőrséget, majd rövid bemutatót tartottunk, ágyúnkat és puskáinkat “belőttük a harczra”. Ebéd előtt még gyorsan átutaztunk Pákozdra, ahol a Miskahuszár szobrot tekintettük meg és készítettünk pár fotót az óriás huszár ólomkatonával, aki igaz betonból készült, de impozáns látványa a huszárnak, mint hungarikumnak is a szimbóluma egyben. Megnéztük a helyszínt is, mert szeptember 29-én az avatásán tüzérütegünk végzi a díszlövést.

Miska huszár előtt a Budai 2. Honvédzászlóalj

A délutáni csatabemutatón tüzérütegünk  az osztrák oldalon volt kénytelen harczolni, érdekes helyzet lett, hogy saját ágyúnk ellenében kell rohamoznunk. A császári tüzérség egyenruhája furcsán állt honvéd tüzéreinken. Útközben találkoztunk Katona Csaba szentegyházi barátunkkal, tiszteletbeli tagunkkal, őt is besoroztuk, de hamar kiderült, hogy az osztrák oldalon kell tüzérkednie… A magyar oldalon viszont bonyhádi barátunk, Bodai Barna nemzetőrként erősített minket.

Pákozdi csatabemutató - tüzérségünk osztrák oldalon

A honvéd gyalogságot zászlóaljunk a kecskeméti 37-esekel együtt képezte, mi a bal szárnyon rohamoztuk a császáriakat. Három támadás és visszavonulás után a negyedik rohammal sikerült a győzelmet kivívnunk, egy megkerülő csapással saját ágyúnkat is elfoglaltuk és foglyul ejtettük tüzérségünket. A csatabemutató nagyon jó hangulatú volt, a létszám sajnos a programütközések miatt az elmúlt évek átlagát hozta. Remélhetőleg jövőre a kerek évfordulón, amikor is a napján lesz a csatabemutató, nagyszabású csatabemutatóval ünnepelhetünk.

Pákozdi csatabemutató

Fotótár itt található.

Pákozdi csatabemutató