Regionális gyalogsági kiképzés Budakeszin

Az év első jelentős eseményét, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség év eleji regionális hagyományőrző gyalogsági kiképzését február 17-én szombaton tartottuk meg egy iskolai tornateremben, ahol csak tornacipőben tudtunk gyakorolni, így az egyenruha sem volt kötelező. Ezt a kiképzést általában a „testvér zászlóaljunkkal” közösen végezzük, de az MHKHSZ támogatásával a régió többi csapatát is meginvitáltuk. Nagy örömmel fogadtuk a távoli Újszentivánról a Szegei 3. Honvédzászlóalj legényeit, mint ahogy a császári-királyi sorgyalogságot képviselő egyesületek tagjait is, sőt, a szentendrei tüzérek is csatlakoztak hozzánk a délelőtt folyamán.

Az influenzajárványnak köszönhetően több öreg katonánk is kimaradt, cserébe viszont számos újonc érkezett a csapatokkal, ami a programterv újragondolására késztetett bennünket.

10 órakor meg is kezdtük a munkát, de a bemelegítésnek szánt puskafogásokra végül is egy órát szántunk, hogy az új legények is szokják a fegyvert, jóllehet otthon még sok gyakorolni valójuk lesz, hogy a kezdeti bizonytalanságot levetkőzzék.

Az első pihenő után menetgyakorlatot tartottunk, egészen pontosan a menetoszlopba alakított összesített szakaszt (rendcsapat) alakítottuk kettős rendcsapattá és vissza, valamint egy fő széles oszloppá és vissza. Rövid bizonytalankodás után a legények kiválóan megoldották a feladatokat!

Miután délben mindenki elfogyasztotta a magával hozott elemózsiát, a harmadik órában a harcrendben történő mozgásokat gyakoroltuk. Ezeknek a lényege az igazodás, ami nem kevés nehézséget okozott, főleg a kanyarodásoknál, így nem is jutottunk a „lecke” végére. Kiderült, de igazából számítottunk is rá, hogy bizony ezzel a témával majd még hosszasan foglalkozni kell!

A következő szünet után rövid biztonságtechnikai, és némi fegyverhasználati oktatást tartottunk. Ezután következett az a rész, amitől leginkább féltünk, hogy majd óriási kavarodást fog okozni, de nem lett igazunk, és rövid gyakorlás után minden mozdulatsor kiválóan ment.

Ezek pedig a menetoszlopból arcvonal alakítások voltak előre, oldalra és hátra, azaz fejlődések és bontakozások. Itt nem is annyira a mozdulatsorok megtanulása a nehéz, hanem a parancs gyors megértése és helyes végrehajtása, ugyanis ilyenekre kell villámgyorsan cselekedni:

– Jobbra bontakozz, és arcba visszakozz! In-dulj!

– Első rend mögött jobbra fejlődj! In-dulj!

– Első rend mögött balra fejlődj, és arcba visszakozz! In-dulj!

Nincsenek könnyű helyzetben a sorgyalogos katonák, hiszen ezeket a parancsokat nekik majd még németül is meg kell tanulniuk, ami persze cseppet sem egyszerűbb, mint magyarul:

Rechts deploiren und die Front herstellen! Marsch!

– Hinter der ersten Reihe rechts aufmarschieren – Marsch!

– Hinter der ersten Reihe link aufmarschieren und die Front herstellen! Marsch!

Megjegyzendő, hogy a fenti parancsszavak módosulnak attól függően, hogy indulás előtt a szakasz jobbra, vagy balra lett elindítva, de ezzel most nem akartuk terhelni a jelen lévőket, és a rendelkezésre álló idő elég sem lett volna erre.

Bár már látszott a legényeken a fáradtság, szó nélkül végigcsinálták az utolsó etapot is, melyben a csatározás főbb részeit vettük át. Ez szintén látványos eleme harcászatunknak, bár most a tornateremben nem volt lehetőségünk fegyvereinkkel lőni, sőt a létszámot tekintve szűkösen is voltunk. Először is két szakaszra osztottuk a jelenlévőket, majd az első szakasz feloszlott csatárláncba, és megindult előre. Előrenyomulása során „ellenségbe ütközött”, amivel felvette a harcot, és bátran haladt tovább előre. Miután elfogyott a katonák lőszere, a másik szakasz csatárlánca váltotta fel őket, és ezek folytatták a küzdelmet, mígnem „elhallgattak” a fegyverek, mindenki visszavonult, szakaszba állt, végezetül visszavertünk még egy lovassági támadást is, majd berekesztettük a kiképzést.

Köszönjük a közreműködést a résztvevő csapatoknak:

– Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület (Budai 2. Honvédzászlóalj)

– Rákosmenti Katonai Hagyományőrző Pesti 1. Honvédzászlóalj

– 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesülete

– Sorgyalog Hagyományőrző és Kulturális Egyesület

– Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesület

– Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium,

valamint a Budakeszi Széchenyi István Általános Iskolának a helyszín biztosításáért,

továbbá Orf Christopher hő. őrmesternek a szervezésben és a lebonyolításban nyújtott segítségéért.

 

Pászti László hő. tizedes