Szolnoki csata

Szolnoki csata 2018

A szolnoki csatabemutató az év első nagyobb csatajátéka, így minden 48-as hagyományőrző nagyon várja a tavaszi hadjárat első ütközetét. Március 3-án ismét szép számmal, közel kétszázan harczoltunk Szolnok ártéri területén a Tiszavirág híd alatt. A létszám többségét a gyalogság és tüzérség adta és nemcsak a honi csapatok szerepeltek, érkeztek császári hagyományőrzők Szlovákiából, Lengyelországból és Ausztriából is.

Szolnoki csata 2018

A honvéd gyalogság oldalán a Budai 2. Honvédzászlóalj mellett a legnagyobb létszámmal érkező Kecskeméti Honvédzászlóalj, a Nagykátai Honvédtüzérek gyalogsága, a Lengyel Légió, a Váci és Bonyhádi Nemzetőrök harczoltak. Honvédcsapatunk 10 fővel, tüzérségünk 3 fővel állt fel. A csata előtti gyakorláson belőttük új Pedersoli kovás puskáinkat, teszteltük működésüket, mennyi lőpor ideális a felporzáshoz és a kovát mikor és hogyan kell beszorítani, hogy biztosan szikrát adjon.

Az új puskáink.

Közzétette: Jánosi Atilla – 2018. március 3.

A csata tízcentis hóban, – 4 fokban zajlott, de a verőfényes időben és a veresi sorgyalogos barátaink kölcsönköpenyeinek köszönhetőn a harcz hevületében nem fázott senki, kimondottan jó hangulatú, látványos bemutatót tartottunk.

Parancsnoki bejárás a csata előtt

Az esemény a szokásoknak megfelelően az elöljárók köszöntésére felsorakozott csapatok díszelgésével kezdődött, majd a tér kiürítése kezdődött.

Szolnoki csata 2018.

Az összes csapat levonult, kivéve zászlóaljunkat, mi maradtunk szemléltetni Perczel Mór, a várost megszálló seregét, akik a császári túlerő közeledtének hírére harc nélkül kiürítették a várost és visszavonultak. A feladat szerint alakizgattunk a várost jelképező területen, majd felszereltünk és kivonultunk a csatatérről. Ekkor a császáriak bevonultak a híd előtti területre, a túlsó oldalon pedig felállt a magyar tüzérség és gyalogság.

Szolnoki csata 2018.

Szolnoki csata 2018.

A csata felderítéssel kezdődött, csatárláncban a honvédek érintkezésbe léptek a császáriakkal, majd visszavonultak.

Szolnoki csata 2018

Ekkor megkezdődött a tüzérségi párviadal, ágyunk ontotta a tüzet. A magyar oldalon szereplő 5 ágyú felváltva tüzelt, a túloldalon látványosak voltak a telepített robbanások.

Szolnoki csata 2018

A tüzérségi előkészítés után megindult a gyalogság és többszöri sortűz után a szuronyroham következett. Ezt kétszer visszaverték az osztrákok, miközben a lovasság is rátámadt honvédeinkre, de a gyalogsági négyszög hatásos volt.

Szolnoki csata 2018

A harmadik, mindent eldöntő szuronyroham már megadásra késztette a császári sereget, így Szolnokot idén is visszafoglaltuk.

 

Fotótár itt található

Fotók Hollay-Horváth Zsombor