Trianon 100 Budakeszin

A trianoni diktátum 100. évfordulójára emlékeztünk Budakeszin az Orzágzászlónál. Tüzérségünk három ágyúlövéssel jelezte az országunkat szétszaggató paktum aláírását. Az évfordulóra készült új országzászlót Lackner Pál evangélikus püspök áldotta meg.

Idén a trianoni megemlékezést zászlóaljunk kezdeményezte, majd csatlakozott hozzánk a szervezésben Budakeszi Város Önkormányzata, a Jobb Kor Polgári Egyesület és a Buda Környéki Székelykör is. A tragikus diktátum aláírása pillanatának századik évfordulóján, pontban 16:32-kor ágyúlövéssel emlékeztünk, a megemlékezést e köré építettük fel. Zászlóaljunk és tüzérütegünk katonai díszelgéssel szerepelt a gyásznapra emlékező műsorban.

Dalotti Tibor, a Jobb Kor elnökének rövid köszöntője után Kristófi Ágnes énekművész, a Nemzeti Filharmónia énekkari tagja énekelte el a “Hazám, hazám, édes hazám” c. dalt, majd egyperces visszaszámoló óraketyegés jelezte a tüzérségnek, hogy pontosan dördüljön el az első lövés. A díszlövés után egyperces harangzúgás következett, mialatt még két lövés következett. A himnusz eléneklése után következett polgármester asszonyunk zászlóaljunk tagjával, alpolgármester bajtársunkkal közösen tartott megemlékező beszéde, majd a Magyar Hitvallás Vesztergám Miklós előadásában.

A 100 éves trianoni évfordulóra készült új országzászlót Lackner Pál evangélikus püspök, nyug. dandártábornok, protestáns tábori püspök áldotta meg. Az imádság alatt zászlóaljunk “Imához” történő vezényszóra tisztelgett. Wass Albert “Üzenet haza” c. versét Jánosi-Fehér Panna adta elő, a székely himnusz után  koszorúzás következett és a szózat eléneklésével fejeződött be a megemlékezésünk.

A megemlékezés után 18 órakor az MTVA és az MHKHSZ körkapcsolásához csatlakoztunk, ahol a Kárpát-medencéből számos helyről csatlakoztak be csapatok, mi a Buda Környéki Székelykörrel közösen gyújtottuk meg az őrtüzet és énekeltük el himnuszainkat.

Képes beszámoló 1 (fotók: Sükösd Levente – Budakeszi Hírmondó):

Képes beszámoló 2 (Fotók: Berlinger Dorottya):

Június 4-én délelőtt a Budakeszi Városháza előtti téren a Nemzeti Összetartozás jegyében félárbócra eresztették a magyar, a székely lobogót és Budakeszi város zászlaját. A megemlékezésen csapatunk is részt vett:

Beszámoló az RTL Klub híradójában:

Sigmond Bertalan, Budakeszi alpolgármetere kezdeményezésére városunk 100 polgára mondta el Juhász Gyula Trianon c. versét, ezzel a közös videóüzenettel csatlakoztunk a Rákóczi Szövetség Magyar vagyok 2020 kezdeményezéséhez: