Zászlószentelés a Lónyay Gimnáziumban

Zászlószentelés a Lónyay gimiben

A Lónyay Utcai Református Gimnáziumban a szombati munkanap a 48-as hagyományőrzés jegyében telt. Az 1848 tavaszi események megidézése a Pilvax Kávéházban történt eseményektől az első két honvédzászlóalj zászlószenteléséig a diákok hatalmas lelkesedésével zajlott. A csapatunk által megjelenített Budai 2. Honvédzászlóalj mellett a felsős diákok játszották el a Pesti 1. Honvédzászlóaljat. A hetek óta alaki mozgásokat, fegyverfogásokat tanuló diákok nagyon ügyesek voltak, minden elismerésünk az övék volt. Tóth Csaba Csongor igazgató és Jenei Miklós történelemtanár urak mindent megtettek az esemény sikeréért, eredeti dokumentumok alapján készített forgatókönyv a korhűség jegyében készült el, minden apróságra figyeltek.

Az első öt órában alaki és fegyver bemutatókat tartottunk a diákoknak, akik körforgásban érkeztek hozzánk az udvarra. Hatalmas sikere volt az ágyú- és puskalövéseknek, a körbezárt udvar beleremegett a durranásokba. A fő esemény az első két zászlóalj esküje zászlószentelése volt, amely toborzással kezdődött. Rengeteg diák jelentkezett honvédnek, próbálták ki az alaki felmérést. A toborzás végén beérkezett a hintó Batthyány és Mészáros miniszter urakkal és a zászlóanyákkal.

A jelentés és díszszemle után a lelkészi beszéd és a zászlók szentelése, majd a szögek zászlórúdba verése és a parancsnokoknak átadása következett. A két parancsnok háromszor meglengette a zászlót, majd a zászlótartó esküje után átadta a zászlót. Ekkor következett a két zászlóalj esküje, majd a hintó után a kivonulásuk a hivatásos katonazenekar dallamára. A katonák virágesőben búcsúzkodtak – gyönyörű napunk volt, ezúton is gratulálunk a szervezőknek a nemes ötletért és kivitelezéséért.

A diákok számára a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány adott kölcsön egyenruhákat, köszönjük segítségüket!

Szabadságharc 170. évfordulója – tudósítás a Lónyay Gimnáziumból (Parókia.hu)

Fotótár az eseményről (Budai 2. Honvédzászlóalj)

Fotótár (Lónyay Gimnázium)